Anasayfa / Hastalık ve Tedaviler / Kıl Dönmesi (Pilonidal Sinüs) Neden Olur, Belirtileri Nelerdir?

Kıl Dönmesi (Pilonidal Sinüs) Neden Olur, Belirtileri Nelerdir?

Kıl dönmesi yani pilonidal sinüs rahatsızlığı sırt bölgesinden dökülen kılların ve yabancı cisimlerin kuyruk sokumunda açtıkları deliklerden giriş yaparak birikmesi ve yumak haline gelmesi ile oluşan bir rahatsızlıktır. Hastalar çoğunlukla kılların dışarı değil de içeri doğru uzaması ile oluştuğunu düşünmektedir ancak bu kıl dönmesi değil, kıl batığı problemidir ve çok farklı bir sorundur.

Kıl Dönmesi Nedir?

Pilonidal sinüs erkek ve kadınlarda ortaya çıkan bir sorun olsa da çoğunlukla 15-35 yaş aralığında ki erkeklerde görülmektedir. Dökülen saçların ense ve sırttan aşağı düşmesi ile beraber kuyruk sokumunda delik açmaları ve içeri girerek yumak haline gelmeleri ile oluşur.

kıl dönmesi neden olur

Kıl Dönmesi Neden Olur?

Burada kıl nasıl cilde delik açar diye düşünebilirsiniz. Ancak saç tellerinin uçları biz çıplak gözle göremesek bile yivlidir ve otururken kişinin sürtünmesi ile beraber bu kıllar yavaş yavaş cilt altına giriş yaparlar. Bir süre sonra birden fazla kıl giriş yaparak içeride yumak haline gelmektedir. Kıllara yağ dokuları, cilt döküntüleri ve elbise tozları da eşlik etmektedir.

Yumak haline gelen bu yabancı maddeleri vücut fark ettiğinde yok etmek amacıyla bir sıvı salgılamaktadır. Fakat yok edemediği için salgılanan sıvı çıkış yeri de bulamadığından iltihap meydana gelir. Vücut bu sefer yumağın çevresini kapsülle sarmaktadır.

Pilonidal Sinüs Nedenleri Nelerdir?

Kılların cilt altına girerek yumak haline gelmesinden bahsetmiştik. Bu kıl ve diğer yabancı maddelerin giriş yapmasında rol oynayan sebepler şu şekildedir.

– Uzun süre oturmak
– Uzun süre araç, bisiklet veya motosiklet kullanmak
– Aşırı kilolu olmak
– Aşırı terlemek
– Aşırı tüylü vücut

Üstteki maddelerin tümüne bağlı olarak yayılarak oturulduğunda meydana gelen sürtünmede kıl dönmesi hastalığında rol oynamaktadır.

Kıl Dönmesi Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?

Kıl dönmesi oluşurken herhangi bir belirti vermez. Sinsi bir şekilde ilerleyerek yumak halini aldıktan sonra vücudun gösterdiği tepki ile anlaşılabilmektedir. İltihap vs. söz konusu olduktan sonra meydana gelen akıntı ile beraber anlaşılmaya başlar.

Hasta iç çamaşırı nemli bir hal alır. Hasta tedavi olmaz ise akıntı devam eder. Akıntı süreklilik kazandığından ve iltihaplı olduğundan ciddi bir kötü kokuya neden olur. Bu şikayetlere şişlik, kızarıklık, kaşıntı ve ağrıda eşlik eder.

Belirtileri sıralamak gerekirse
– Akıntı
– Kötü koku
– Şişlik
– Kaşıntı
– Kızarıklık
– Ağrı ve ateş

Bayanlarda Kıl Dönmesi Belirtileri Farklı mıdır?

Sıraladığımız ve değindiğimiz belirtilerin tümü hem erkek hem de kadın hastalar için geçerlidir. Belirtiler yaş, ırk veya cinsiyet ayrımı yapmaksızın herkeste aynıdır. Sadece bazı kişilerde daha az ağrı olabilirken bazı kişilerde daha fazla olabilmektedir. Genel olarak belirti ve şikayetler aynıdır.

Kendiliğinden Geçer mi?

Kıl dönmesi cilt altında meydana gelen bir problemdir. Hastalığın içi kıl ve yabancı cisim dolu kapsülden oluştuğundan bahsetmiştik. Dolayısıyla bu kapsül kendiliğinden yok olabilecek bir problem değildir. Cerrahi yöntemlerle cilt altından alınması gerekmektedir. Kendi kendine geçer demekle yada evde çeşitli yöntemler denemekle hastalık tedavi olmayacağı gibi ilerlemesine ve çok daha kötü bir hal almasına sebebiyet verilebilir.

Kıl dönmesi hastalığınız mevcutsa zaman kaybetmeden bir genel cerrahi uzmanına başvurarak tedavi olmanız önerilir. Günümüzde tecrübeli doktorlar ve gelişmiş merkezler kıl dönmesi tedavisinde son derece modern, çağdaş ve avantajlı yöntemler uygulamaktadır. Özellikle mikro sinüsektomi yöntemini araştırabilir ve bu yöntemi tercih edebilirsiniz.

Tekrarlar mı?

Kıl dönmesi gelişmiş yöntemlerle tedavi edildiğinde tekrarlamaz. Ancak ilerleyen dönemde tekrar etmemesi için kişinin kişisel temizliğine önem vermesi gerekmektedir. Özellikle kuyruk sokumu bölgesinde kıl kalmamasına günlük olarak dikkat etmeli ve bu bölgenin temizliğini çok daha sık yapmalıdır. Kıl dönmesi hastalığı ile hiç karşılaşmayan insanlarda kuyruk sokumu bölgelerinin temizliğine dikkat ederlerse karşılaşma olasılıkları sıfırdır.

Kıl Dönmesi Nerede Olur?

Kıl dönmesinin vücutta en yaygın görüldüğü yer yazımızın akışında da sürekli vurguladığımız gibi kuyruk sokumu bölgesidir. Bunun dışında daha seyrek olarak koltuk altı, göbek deliği, ve yüz, kasık yada parmak bölgelerinde de oluşabilir.

Kimlerde Görülür?

– Çoğunlukla 15-35 yaş grubu erkeklerde görülse de kadınlarda da ortaya çıkmaktadır.
– Sürekli oturarak çalışanlarda. Özellikle uzun süre masa başında oturanlar ve araç kullananlar.
– Vücudunda yoğun tüy bulunanlar.
– Esmer tenli insanlar (çoğunlukla)

Kıl Dönmesi İçin Hangi Doktora / Bölüme Gidilir?

Pilonidal sinüs hastalığının tanı ve tedavisi için genel cerrahi uzmanlarına başvurulması gerekmektedir. Günümüzün en modern ve çağdaş yöntemi olan mikro sinüsektomi tekniğini uygulayan bir doktor ve merkez bulmanız avantaj sağlayacaktır. İstanbul Kadıköy’de bulunan muayenehanemde mikro sinüsektomi yöntemini uygulamaktayım.

Pilonidal Sinüs Nasıl Önlenir?

Kuyruk sokumu bölgesini temiz tutmaya özen gösterin. Terlediğinizde iç çamaşırınızı değiştirin. Bölgenin temizliğini günlük olarak titiz bir şekilde yapın. Otururken yayılmaktan kaçının.

Referanslar:
ideatip.net – https://www.ideatip.net/kil-donmesi-nedir-neden-olur

Mayo Clinic Staff. (2015). Pilonidal cyst: Symptoms.
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pilonidal-cyst/basics/symptoms/con-20025007

Treatments for pilonidal disease. (2016).
https://www.pilonidal.org/treatments/

What is a pilonidal cyst? (n.d.).
https://www.pilonidal.org/what-is-pilonidal-disease/

Yazar: Op. Dr. İbrahim Kavak

Merhaba. Ben Op. Dr. İbrahim KAVAK. 1991 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi'nden mezun oldum. 1993 - 1998 yılları arasında Atatürk Üniversitesinde Genel cerrahi eğitimimi tamamladım. 1998 yılından bu yana Genel Cerrahi Uzmanı olarak hizmet vermekteyim.
WhatsApp Destek
İletişim Bilgilerimiz