Anasayfa / Proktoloji / Makat Kaşıntısı Neden Olur, Nasıl Geçer?

Makat Kaşıntısı Neden Olur, Nasıl Geçer?

Bir çok insanın maruz kaldığı makat kaşıntısı tıpta “pruritus ani” olarak adlandırılmaktadır. Neredeyse her 100 bireyden 3’ünün karşılaştığı makat kaşıntısı neden olur, nasıl geçer, sebepleri nelerdir konularını yazımızda ele alalım.

Makatta meydana gelen kaşıntılar şiddetli olabileceği gibi bireyleri çok zor duruma sokabilecek dereceye gelebilir. Bu kaşıntıların çeşitli nedenleri vardır. Kaşıntı şikayeti olan insanlara bakıldığında yarısında bu soruna sebep olan bir hastalık teşhis edilir. Diğer kısmı ise temizliğe dikkat edilmemesi veya aşırı hijyenik olunduğundan dolayı cildin tahriş edilmesinden kaynaklanır.

makat kaşıntısı nasıl geçer

Makat Kaşıntısı Sebepleri

– Aşırı terlemeden ya da farklı bir nedenden dolayı bölgenin ıslanarak nemli kalması
– Yeterli şekilde temizlik yapılmadığından
– Sentetik iç çamaşırı kullanımı
– Stres
– Sabun, şampuan, duş jeli ve ıslak mendil gibi kimyasal içerikli ürünlerle temizlenmesi
– Kahve, süt, peynir, çikolata ve benzeri gıdaların tüketilmesi
– Ürtiker, astım ve benzeri alerjik yapıda ki rahatsızlıklar
– Makat kaslarında gevşeme
– Aşırı titizlik yapıp makatı ovarak temizlemek ve tahriş etmek
– Herhangi bir rahatsızlıktan dolayı kullanılan ilaçlar

Makat Kaşıntısına Neden Olan Hastalıklar

– Parazit hastalıkları
– Mantar hastalıkları
– Mikrobik hastalıklar
– Kadınlarda vajinal akıntı veya idrar sızdırma
– Anal Fistül
– Anal Fissür (Makat Çatlağı)
– Hemoroid (Basur)
– Anal Kanser
– İshal
– Şeker haslığı
– Sarılık
– Kan hastalıkları

Makat Kaşıntısı Nasıl Geçer, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Öncelikle kaşıntı oluşumuna sebep olan faktörün bir hastalık olup olmadığı araştırılmalıdır. Söz konusu şikayete yol açan etken bir hastalıktan kaynaklı ise hastalık için tedavi başlatılır. Eğer hastalık kaynaklı değilse yukarıda bahsettiğimiz diğer nedenler ele alınarak hepsine dikkat edilmelidir.

Kaşıntının sebebinin tespit edilmesi esnasında geçici olarak bu şikayetten kurtulmak içinse hastalarımıza PRUZON MERHEM kullanmasını öneriyoruz. İçeriğinde bitkisel kortizon bulunduğundan hiç bir yan etkisi veya zararı olmayan bu krem makat kaşıntısı veya vücutta meydana gelen herhangi bir kaşıntının giderilmesinde oldukça etkili ve güvenlidir. Pruzon merhemi makat bölgesine uyguladığınızda yıkayana kadar etkisi devam etmekte yıkadıktan sonra tekrar uygulanması gerekmektedir.

Makat Kaşıntısı İçin Evde Yapılabilecekler

Makatta meydana gelen kaşıntı herhangi bir hastalıktan dolayı oluşmuyorsa, evde dikkat edebileceğiniz bazı faktörler kaşıntının geçmesine yardımcı olabilir.

– Aşırı terliyorsanız yada makat bölgesinde normalden fazla salgı söz konusuysa hem kalça arasının havalanması, hem de kuru kalması için kağıt havlu koyabilirsiniz.
– Dışkılama işleminin ardından makat bölgesi güzelce kurulanmalı nemli bırakılmamalıdır.
– Dar kıyafetler kalça arasının yeteri kadar havalanmamasına sebep olabildiğinden, kalça arasının hava alabildiği bol kıyafetler tercih edilmelidir.
– Sentetik kıyafet yada iç çamaşırı yerine pamuklu kıyafetler ve iç çamaşırları tercih edilmelidir.
– Kaşıntıya neden olan faktör bağırsak parazitleri ise dışkı tahlili yaptırılmalı ve parazit mevcutsa tedavisine başlanmalıdır. Bağırsak parazitleri anüsten dışarı çıkma eğilimindedir ve tuvaleti ortak kullanan diğer insanlara bulaşabilir. Anüsten dışarı çıkan parazitler kaşıntıya neden olduğu gibi aynı zamanda bir şeyler kımıldıyor hissiyatı vermektedir.

Makat Bölgesinin Temizliği Nasıl Olmalıdır?

Anüs bölgesi yapı itibariyle vücudun diğer bölgelerine göre farklıdır. Dışkı içerisinde safra asitlerinin bulunması, mikrop olması ve bu bölgenin ter yapısının diğer bölgelere göre farklı olması temizliğinde farklı ve özel olmasını gerektirmektedir. Vücudumuzun birçok yerinde rahatlıkla kullandığımız sabun, şampuan, duş jeli yada ıslak mendil gibi ürünler anüs bölgesinin temizliğinde tercih edilmemelidir. Çünkü bu ürünler anüsteki deriyi koruyan tabakayı (mukoza) tahriş ederek yok edebilmektedir. Anüs bölgesinin temizliği için yalnızca duru su hatta mümkünse ılık su kullanılmalıdır.

Kaynak:
1-) Makat temizliği nasıl olmalı – Op. Dr. Atilla KAYA – https://www.ideatip.net/makat-kasintisi-icin-hangi-krem-kullanilir
2-) https://www.medicinenet.com/anal_itching/article.htm

Yazar: Op. Dr. İbrahim Kavak

Merhaba. Ben Op. Dr. İbrahim KAVAK. 1991 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi'nden mezun oldum. 1993 - 1998 yılları arasında Atatürk Üniversitesinde Genel cerrahi eğitimimi tamamladım. 1998 yılından bu yana Genel Cerrahi Uzmanı olarak hizmet vermekteyim.
WhatsApp Destek
İletişim Bilgilerimiz