Anasayfa / Kıl Dönmesi Tedavisi / Kıl Dönmesi Tedavisinde Kullanılan Güncel Yöntemler

Kıl Dönmesi Tedavisinde Kullanılan Güncel Yöntemler

Kıl dönmesi tıp diliyle pilonidal sinüs hastalığı için kolay uygulanan ve meydana gelecek komplikasyonların çok düşük olacağı yöntemlerin tercih edilmesi gerekmektedir. Sadece kıl dönmesi değil tüm hastalıkların tedavisinde tercih bu yönde olmalıdır. Kıl dönmesi hastalığına maruz kalan kişiler, çok sayıda yöntem bulunduğundan araştırma yaparken doğru yapmalı avantajlarını ve dezavantajlarını mutlaka göz önünde bulundurmalı ve bu doğrultuda tedavi seçenekleri içinden tercihte bulunmalıdır.

Kıl dönmesi tedavisi olmak isteyen hastalarda eğer bir apse söz konusuysa öncelikle bu apsenin boşaltılması gerekmektedir. Apse içerisinde bulunan cerahat boşaltılarak 30-45 gün sonrasında kıl dönmesi tedavisi gerçekleştirilebilir.

Kıl dönmesi tedavisi için geçmişten günümüze onlarca yöntem geliştirilmiş olup bir çoğu birbirinin modifiye edilmiş halidir. Kolay uygulanması, dezavantajlarının az olması için sürekli geliştirilmiştir.

Bugün tercih ettiğimiz yöntemlerden en avantajlısı mikro sinüsektomi yöntemidir. Avantajları çok, ihtiyaç duyulan kesi ve dikiş çok minimal olduğu için ameliyat olarak bile kabul edilmeyebilir. Hastalarımız mikro sinüsektomi yöntemini uygulanmasının ardından kendi imkanlarıyla klinikten ayrılarak günlük yaşantılarına devam edebilmektedir.

kıl dönmesi tedavisi

Kıl Dönmesi Tedavisinde Uygulanan Teknikler

Az öncede belirttiğimiz gibi kıl dönmesi tedavisinde kullanılan bir çok yöntem mevcuttur. Bir çok yöntem dezavantajları aşırı olduğu için terk edilmiştir. Bu başlık altında çok kullanılan yöntemleri sırayla ele alacağız.

Lazerle Kıl Dönmesi Tedavisi

Lazer günümüzde pek çok hastalığın ya da problemin tedavisinde, giderilmesinde kullanılan teknolojinin sağlık sektörüne kattığı faydalı bir cihazdır. Lazerle yapılacak olan tedavide kıl dönmesinin oluştuğu 2-3cm’lik bir alana uyuşturma yapılır. Bu yöntemde amaç herhangi bir kesi ve dikiş olmadan yani ameliyat olmadan kılların giriş yapmış olduğu cilt üzerinde ki delikleri, sinüsü ve sinüsün zarını yok etmektir. Bu doğrultuda 2mm çağına sahip lazer probu cilt altına yollanır ve istenmeyen oluşumlar kontrollü bir şekilde lazerin yüksek ışığı sayesinde yakılır. İşlem sırasında bölgesel uyuşturma yapıldığı için herhangi bir ağrı hissedilmez. İşlem bittiğinde ise ağrı çok minimal olacağı için ağrı kesici almaya gerek duyulmaz.

İşlem tamamlandığında hastalar 10-15 dakika kadar bekleme salonunda dinlendirilir. Sonrasında toplu taşıma aracı ya da kendi aracı fark etmeden rahatlıkla günlük hayatına ara vermeden devam edebilir. Herhangi bir istirahate gerek duyulmaz.

Mikro Sinüsektomi Yöntemiyle Tedavi

Hastalığın derecesine göre minimal bir düzeyde 2-3cm kadarlık bir kesi uygulanır. Oluşan sinüs buradan zarı ile birlikte çıkarılır. Çıkarılan cilt üzerinde oluşan deliklerde mevcuttur. Kapsülün çıkarıldığı alan güzelce temizlenir ve dikişle kapatılır. Estetik ve kendinden emilimli dikiş kullanıldığından dikiş aldırma gibi bir ihtiyaca gerek duyulmaz. Geçmişte terkedilen ya da günümüzde çok nadir başvurulan klasik ameliyatlara oranla üstünlüğü çok yüksek olduğundan sıklıkla bu yöntem tercih edilir. (bkz: https://www.opdribrahimkavak.com/kil-donmesi-mikro-sinusektomi-yontemi)

Sinüsotomi Tekniği

Kesi ya da dikiş uygulanmayan bir yöntem olan sinüsotomi narkoz kullanılmadan, sadece bölgesel uyuşturma yapılan, 2-3mm’lik delikler içerisinde çalışmalar ile uygulanan bir tekniktir. Uygulama 10 dakika kadar sürer. İşlem bittiğinde hasta 10-15 dakika kadar dinlendirilir ve günlük yaşantısına ara vermeden devam edebilmek üzere kliniklerden ayrılır.

İşlemin temel amacı cilt altında meydana gelen kapsülü ve iltihabı temizlemektir. Kılların girmiş olduğu ya da mevcutsa akıntı olan deliklerden giriş sağlanır. Yeni bir delik açmaya lüzum duyulmaz. Bölgesel uyuşturma yapıldığı için ağrısız bir işlemdir. İşlem sonrasında ise çok düşük düzeyde bir ağrı olabilir ancak çoğunlukla ağrı kesici kullanmayı bile gerektirmez. Tedavi sonrası hasta temizliğine dikkat eder, yeni kılların girişine engel olursa hastalık tekrar etmez.

Fenol Tekniğiyle Tedavi

Fenol yöntemi bir başka deyişle kristalize fenol ve kristalize formik asit şeklinde de tanımlanabilir. Bu maddelerin kimyasal yönden yapıları benzerdir. Kılların giriş yapmış olduğu delikler tespit edilerek sinüs ve zarı yok edilir, tamamen temizlendiğinden emin olunur. Çıkarılan sinüsün yerinde boş kalan alan üstte belirttiğimiz kimyasalların biriyle yıkanır. Buradaki amaç kimyasal madde ile dokuyu yakmaktır. Yanan doku deliklerden akar ve yok olur. Bu sayede içeride herhangi bir madde kalmamış olur. Fenol yönteminin başarısı sinüsotomi yöntemine göre daha düşüktür.

Gümüş Tekniğiyle Tedavi

Gümüş nitrat kullanılarak yapılan bir tedavidir. Açık ismi nitrat de argante’dir. Yakıcı etki sağlayacak kadar bir yoğunlukta tercih edilir. Üstte bahsettiğimiz fenol yöntemine benzerdir. Uygulama olarak hem fenol hem de sinüsotomi şeklindedir. Fenol yönteminden düşük riskli bir yöntem olsa da etrafını siyah renge döndürecek bir olumsuzluğu vardır. Başarı oranı fenolle aynı denilebilir.

Kıl Dönmesi Tedavisi İçin Hangi Doktora / Bölüme Gidilir?

Sıklıkla üzerinde durduğumuz gibi kıl dönmesi tedavisi konusunda en avantajlı yöntem ya da yöntemleri kullanan doktor tercih edilmelidir. Bazı merkezler bu avantajları kullanmakta tecrübeliyken, bazıları gelişmeleri takip edemediği için ya da gerekli donanımlara sahip olmadığından yetersiz ve dezavantajları çok olan yöntemleri kullanabilmektedir.

Ben ve IDEA Kliniklerde hizmet veren, proktoloji alanında tecrübeli genel cerrahi uzmanları arkadaşlarım en avantajları yöntemleri uygulamaktayız. Kıl dönmesi probleminin yaygınlığı, yoğunluğu ve düzeyi göz önüne alınarak lazer, mikro sinüsektomi veya sinüsotomi yöntemiyle tedavi olabilir ve kliniklerimizden kendi imkanlarınızla ayrılarak günlük hayatınıza ara vermeden devam edebilirsiniz.

https://www.opdribrahimkavak.com/iletisim sayfasından iletişim bilgilerimize kolayca ulaşabilir. İrtibata geçerek ayrıntılı bilgi ve randevu alabilirsiniz.

Kuyruk Sokumu Kıl Temizliği Nasıl Yapılmalı?

Genetik faktörler dolayısıyla kıl dönmesi rahatsızlığına yatkınlığı olan veya daha önce kıl dönmesi tedavisi olmuş bireylerin kuyruk sokumu temizliklerine diğer insanlara göre çok daha fazla dikkat etmesi gerekmektedir. Kuyruk sokumu bölgesinin gerek duş gerekse gün içinde taharetlenirken temiz kalması için yıkanması ve kağıt havlu yada benzeri bir peçete yada mendille kurulanması tavsiye edilmektedir.

Kaynak ve Referanslar:
(1) Kıl dönmesi tedavisi nasıl yapılır, tedavi yöntemleri nelerdir – Op. Dr. Adil ALTINSOY – https://www.ideatip.net/kil-donmesi-tedavisi-nasil-yapilir

(2) Mikro sinüsektomi yöntemiyle kıl dönmesi tedavisi nasıl yapılır – Op. Dr. Seher ŞİRİN – https://www.ideatip.net/mikro-sinusektomi-tedavisi-nasil-yapilir

(3) Kıl dönmesi neden olur, belirtileri ve tedavisi – Op. Dr. Atilla KAYA – https://www.ideaklinik.com.tr/kil-donmesi/

(4) Pilonidal Cyst And Sinus – Alexander T. Nixon; Robert F. Garza. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557770/

(5) da Silva JH. Pilonidal cyst: cause and treatment. Dis Colon Rectum. 2000 Aug;43(8):1146-56. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10950015

Yazar: Op. Dr. İbrahim Kavak

Merhaba. Ben Op. Dr. İbrahim KAVAK. 1991 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi'nden mezun oldum. 1993 - 1998 yılları arasında Atatürk Üniversitesinde Genel cerrahi eğitimimi tamamladım. 1998 yılından bu yana Genel Cerrahi Uzmanı olarak hizmet vermekteyim.
WhatsApp Destek
İletişim Bilgilerimiz