Anasayfa / Anal Fissür (Makatta Çatlak) / Makat Çatlağı (Anal Fissür) Tedavisi – 1 Dakikada Kurtulabilirsiniz

Makat Çatlağı (Anal Fissür) Tedavisi – 1 Dakikada Kurtulabilirsiniz

Makat çatlağının dönemine göre tedavi şeklide değişiklik gösterebilir. Çoğu akut fissür doktorun reçete ettiği merhem yardımıyla iyileşmektedir. Kronik dönemde olan fissürler ise cerrahi girişimle düzelmektedir. Makat çatlağı tedavisinde tercih edilebilecek ilaçlı ya da ameliyatlı ve ameliyatsız yöntemleri sırasıyla ele alacağız.

Cerrahi Makat Çatlağı Tedavisi

Cerrahi uygulamalar ameliyatlı ve ameliyatsız olmak üzere ikiye ayrılır. Bunlardan biri LİS ismi verilen ameliyatlı yöntem, diğeri ise Botulinum toksini enjeksiyonudur.

makat çatlağı tedavisi

Botulinum Toksini Enjeksiyonu

1 dakikada yapılabilen herhangi bir narkoz ya da istirahat gerektirmeyen bir tedavidir. Hasta için çok avantajları bulunan bu yöntemde sağ ve sol makat kasları içerisine 0,5ml kadar ilaç enjekte edilmektedir. Uygulama esnasında küçük bir ağrı olabilir ancak dayanılmaz değildir. Herhangi bir kesi, dikiş, pansuman ya da istirahat gerektirmeyen bu yöntem çoğu makat çatlağının tedavisinde kullanılabilir.

Avantajları Nelerdir?

– Dışkı ve gaz kaçırma gibi olumsuzluklar yaşanmaz.
– Ameliyat korkusu olmaz.
– Narkoz uygulanmaz.
– 1 dakika kadar kısa bir sürede yapılır.
– Ağrı minimal düzeyde olur.
– İstirahate gerek duyulmaz. Tedavi biter bitmez hasta günlük iş, okul ya da sosyal hayatına devam edebilir.
– Tedavide başarı şansı %95 civarıdır.
– iltihap, kanama gibi durumlar söz konusu olmaz.

LİS Ameliyatı İle Tedavi

Lis = Lateral (yan taraftan) İnternal (içteki) Sfinkterotomi (kası kesmek) anlamına gelmektedir. Anlamından da anlaşılacağı gibi anüsün yan tarafından giriş yapılarak kasılan kas kesilir ve böylece gevşeme sağlanır. Gevşeme sağlandığında ise şikayetler biteceği gibi fissür yarasıda iyileşmeye başlayacaktır. Anal fissürün tedavisinde kullanılan tek güncel ameliyat yöntemi denilebilir. Geçmişte kullanılan farklı ameliyat yöntemleri olsa da yaşattıkları olumsuzluklar yüzünden artık terkedilmişlerdir. Lis ameliyatının çok nadir gaz ve dışkı kaçırma gibi yan etkileri görülebilir.

İlaçla Makat Çatlağı Tedavisi

Akut yani başlangıç aşamasında olan fissürlerin iyileşmesi için rectogesic, rectoderm yada bitkisel içeriğe sahip anuflex merhem kullanılabilir. İlaçla yapılan tedavide bitkisel içeriğe sahip olduğu gibi ekonomik olan anuflex öne çıkmaktadır. Ancak daha önce de dediğimiz gibi her fissür merhemle iyileşecek diye bir kaide yoktur. Bu tamamen makat çatlağının yapısına ve durumuna göre değişiklik gösterebilir.

Rectogesic ve Rectoderm

Her ikisi de içeriğinde %0,4 oranın nitrogliserin barındıran merhemlerdir. Nitrogliserinin baş ağrısı, baş dönmesi ve mide bulantısı gibi yan etkileri olabilmektedir. Akut dönemde anal fissür rahatsızlığı olan kişiler bu merhemi kullanacakları zaman bu yan etkileri göz önüne alarak doğru miktarda kullanmalıdır. Bu merhemler içeriğinde barındırdığı maddeler sayesinde çatlağın oluşuma neden olan kasların gevşemesine yardımcı olur. Bu sayede fissür problemi de iyileşmeye başlar.

Anuflex Merhem

Anuflex merhem üst kısımda bahsettiğimiz içeriğinde nitrogliserin ve kimyasal maddeler bulunduran ürünlerin etkisini bitkisel yollarla sağlayan üründür. Bitkisel içeriklere sahip olduğundan herhangi bir yan etkiye de sebep olmamaktadır. Etken maddeleri sayesinde kasılan makat kaslarını gevşetir ve bu sayede fissür rahatsızlığı da iyileşmeye başlar. Ayrıca anuflex merhem fiyatı uygun olduğundan ekonomik bir üründür.

Bu merhemler kullanıldığı taktirde iyileşmeyen makat çatlağı vakaları cerrahi girişimlerle tedavi edilebilir.

Makat Çatlağı İçin Hangi Doktora / Bölüme Gidilir?

Anal fissür hastalığının muayene ve tedavisi için proktoloji konusunda tecrübeli, güncel tedavi yöntemlerini uygulayan genel cerrahi uzmanlarına başvurmanız gerekmektedir. Ben ve IDEA Klinikte hizmet veren tüm proktoloji uzmanı arkadaşlarım makat çatlağının tedavisinde gelişmiş ve güncel en avantajları yöntemleri uygulamaktayız.

Yazar: Op. Dr. İbrahim Kavak

Merhaba. Ben Op. Dr. İbrahim KAVAK. 1991 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi'nden mezun oldum. 1993 - 1998 yılları arasında Atatürk Üniversitesinde Genel cerrahi eğitimimi tamamladım. 1998 yılından bu yana Genel Cerrahi Uzmanı olarak hizmet vermekteyim.
WhatsApp Destek
İletişim Bilgilerimiz